Askerlik Tecil İşlemleri Nasıl Yapılır

Askerlik Tecil İşlemleri Nasıl Yapılır?

Lise veya üniversiteyi yeni mi bitirdiniz ve askere ileriki bir tarihte gitmeyi düşünüyorsunuz...O zaman bu bilgileri sakın kaçırmayın...!
Geçtiğimiz perşembe günü Kadıköy Askerlik Şubesi'ne gidip, askerlik tecilimi yaptırdığım için bu konuyu baştan aşağı sizlerle paylaşıp, askerlik tecil ettirme işleminin nasıl bir süreç olduğunu ve askerlik tecilinin nasıl yapıldığını, askerlik tecilini yaparken neler lazım olduğunu öğrenmek isteyenlere, askerlik teciliyle ilgili tecrübe ettiğim tüm ayrıntıları içeren küçük bir rehber hazırlamak istedim.
En baştan başlayalım:
Üniversiteden Haziran 2008'de mezun olmamdan ötürü yüksek lisansa yönelmiş durumdayım. Yüksek lisans kısmını ayrı bir konu renklendirmek istiyorum zira bu yazıyı askerlik tecil işlemlerine ayırmak istedim.
Yüksek lisansta istenilen belgelerden bir tanesi askerlikle ilişkinin olmadığına dair belge. Yani yeni mezunsanız askerliğinizi önce tecil ettirmeniz gerekiyor, peki nasıl?
Anlatalım:
Öncelikle, Kadıköy Askerlik Şubesi'ne gittim. Burası aynı zamanda Üsküdar şubesi oluyor. Burhan Felek'in hemen yanında. Kadıköy'den kalkan Üsküdar dolmuşlarıyla 10 dakikada gitmeniz mümkün. Şunu da ekleyeyim, Kadıköy Askerlik Şubesi'ndeki görevliler, memurlar, askerler gerçekten çok iyi niyetliler ve ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Bu konuda şanslıydık. Artık bize mi öyle denk geldi bilemiyorum.
Şubenin mesai saatleri: 08:30 - 12:00 / 13:00 - 17:00 Oradaki 13:00 ne yazık ki 14:00'e kadar sarkabiliyor.
Her ne işiniz olursa olsun, tavsiyem erken saatlerde kapıda olmanız. Biz sabah saat 8:05 gibi oradaydık ona rağmen önümüzde 30 - 40 kişi vardı.
Sonra uzunca bir bekleyiş ardından içeri giriyorsunuz. Artık şubenin bahçesindesiniz. Eee şimdi napacağız? " soruları içerisinde anlamsızca çevreye bakıyorsunuz. Hemen şubenin içine gidip, sağ taraftaki müracaata girip görevli askerle konuşarak bağlı olduğunuz yere göre sıra numaranızı alın. "Üniversite mezunu musun? 4 yıllık mı?
Yabancı şube mi? Ek bilgiKütüğünüz eğer İstanbul dışı bir şehire kayıtlıysa yabancı şube sayılıyorsunuz.? Kadıköy mü, Üsküdar mı?
Sorularından sonra doğru gişe için sıranızı alıyorsunuz. Bir de formlarınızı alıyorsunuz. Sıranız gelene kadar formları doldurunKalemle gitmek bu sebeple avantajlıdır. Buradan sonraki kısmı 4 senelik üniversite mezunu olmak ve Kadıköy'de ikamet etmek koşullarındaki duruma göre yazıyorum çünkü ben o şekilde yaptım. Ama genel mantık ve işlemler aynı zaten.
Tecilin ilk işlemi olarak sizden kimliğinizi ve diplomanızı (veya çıkış belgenizi) istiyorla - bir de formlardan bir tanesini. Daha sonra size verilen belgeleri kapıdaki askere verip bunların kütüğünüz olan şehirdeki şubeye fakslanmasını bekliyorsunuz. Esas maraton bu aşamadan sonra başlıyor. Tavsiyem, askerden faks çekilecek olan şubenizin telefonunu isteyip orayı aramanız ve görevli kişilerle konuşarak durumu anlatmanız ve haberdar olmalarını sağlamanız. Ben bu şekilde 15 dakikada cevap faksı alabildim. Karşı şubeden faks gelecek gibiyse veya gelmişse tekrar aynı şekilde sıra alıyorsunuz.
 Bu seferki işlemde ihtiyacınız olanlar:
Gelen faks
4 kimlik fotokopisi
4 diploma fotokopisi (veya çıkış belgesi)
4 vesikalık fotoğraf (sakalsız)
Diğer formlar
Her ihtimale karşı fazladan fotoğraf götürmek ve fotokopisi olan belgelerin de aslını taşımak yararlı olacaktır (İstenilenden 1 - 2 tane fazla fotokopi çektirme de yararlı olabilir.). Peki bitti mi sanıyorsunuz? Hayır. Sırada muayene var. Şubenin bahçesine inip arka tarafa geçiyorsunuz. İç çamaşırınıza kadar soyunup, boy & kilo ölçülüp, beşerli beşerli muayene olmayı bekliyorsunuz. Bu kısım içler acısı zaten. Belgeleriniz burada elden ele geziyor, imzalanıyor, damgalanıyor ve söylenen & sorulan birkaç şeyden sonra belgelerinizi alıp, giyinip tekrar sıra almaya gidiyorsunuz. Dayanın, tecil için son işleme geliyoruz. Bir kez daha sıranız geldiğinde belgelerinizin son halini verip, söylenenleri yapıyorsunuz -imza işlemleri- ve tecil edilmiş bir şekilde 2 belgeyle beraber şubeden ayrılıyorsunuz.
Tebrik ederim, askerliğinizi 2 sene tecil ettirdiniz. Artık Kadıköy Askerlik Şubesi'nde askerlik tecilinin nasıl yapıldığını bir miktar biliyorsunuz. Ama yine de gitmeden TSK'nın resmi sitesinde tecil bilgileri için aratmalar yapıp yeni bir şeyler var mı bakmakta yarar var.
Ek bilgi: 4 senelik üniversite mezunlarının 2 yıl tecil hakkı var

1 yorum:

  1. Merhabalar!Askerliğinizi 38 yaşana kadar erteleme (Tecil) işlemleri için yardımcı olabiliriz.mitotoi group.Bilgi için mitotoi@gmail.com Saygılarımla

    YanıtlaSil